CNC-sorvien suojaus CO2-sammutusjärjestelmällä

 • Case-tyyppi: Työkoneiden suojaaminen tulipaloilta, kohdesuojaus, CNC-sorvit
 • Suojaava järjestelmä: ExAct CO2 FT -sammutusjärjestelmä
 • Yhteyshenkilö: Pasi Lavonius, Materiaalipäällikkö
 • Asiakas: R-Sarkon Oy on johtava suomalainen sarjatuotanto-osien toimittaja CNC-koneistuksessa ja CNC-sorvauksessa. Yhtiön Raumalla sijaitseva automaattisorvaamo valmistaa sorvattuja ja koneistettuja sarjatuotanto-osia sopimusvalmistuksena kotimaisille ja ulkomaisille asiakkaille. Valmistettavien tuotteiden koko vaihtelee pienestä hienomekaanisesta keskisuureen asti. Osia sekä osakokoonpanoja valmistettiin esimerkiksi vuonna 2017 noin 15 000 000 kpl.

Ratkaisu CNC-sorvien palosuojaukseen löytyi Mikro-Pulssilta

Mikro-Pulssin ja R-Sarkonin välinen yhteistyö sai alkunsa jo yli 10 vuotta sitten, kun R-Sarkon etsi toimivaa ratkaisua CNC-sorviensa palosuojaukseen. Ongelmana oli CNC-sorvien syttymisherkkyys. Kysely Mikro-Pulssille tuli raumalaisen paloturvayrityksen välityksellä. Yhteenoton pohjalta kehitettiin R-Sarkonin tarpeeseen sopiva automaattinen sammutusjärjestelmä, ja ensimmäiset järjestelmät asennettiin kahteen sorviin vuonna 2005. Siitä lähtien Mikro-Pulssi on aina asentanut sammutusjärjestelmän R-Sarkonin hankkimiin uusiin sorveihin.

CNC-sorvauksen paloriski

CNC-sorvauksessa työstetään lastuamalla sorviin kiinnitettyä pyörivää kappaletta. Leikkuunesteenä käytetään öljyn ja veden emulsiota tai palavaa nestettä, kuten R-Sarkonilla. Kun kappaletta sorvataan kovilla kierrosnopeuksilla, leikkuunestettä leijuu ilmassa hienona sumuna. Kun siihen vielä yhdistetään kovien kierrosnopeuksien aiheuttama lämpö, kyseessä on selkeä paloriski. Jos esimerkiksi sorvin teräpala hajoaa, hajoaminen synnyttää kipinää ja saattaa sytyttää leikkuunesteen. Silloin on tärkeää, että palo saadaan heti alkuvaiheessa sammutettua ja kone pysäytettyä automaattisesti.

Miksi konekannan palosuojaus on R-Sarkonille tärkeää

Pasi Lavonius kertoo, että tulipalot ovat hyvin harvinaisia, mutta mahdollisia, ja erityisesti tulipalon leviäminen on iso riski. ”Sammutusjärjestelmä reagoi nopeasti lämmön nousuun ja lopettaa palon, ennen kuin se ehtii tuhomaan konetta tai levitä muualle. Jos tulipalo pääsisi leviämään, kustannus nousisi erittäin suureksi ja vaarantaisi tuotteidemme toimitukset asiakkaillemme”, Pasi Lavonius toteaa.

Mikro-Pulssin sammutusjärjestelmällä suojattuja CNC-sorveja

Hiilidioksidisammutusjärjestelmä suojaa CNC-sorvit tehokkaasti

Mikro-Pulssin automaattinen ExAct CO2 FT -sammutusjärjestelmä suojaa CNC-sorvit luotettavasti ja tehokkaasti. Edullinen ja varmatoiminen järjestelmä ei tarvitse sähköä toimiakseen. ExAct CO2 FT -sammutusjärjestelmä ilmaisee ja sammuttaa alkavan palon välittömästi. Useat CNC-sorvit Suomessa ovat Mikro-Pulssin suojaamia.

Sammutusjärjestelmän komponentit ja toiminta

Järjestelmään kuuluu koneen sisälle asennettava ilmaisinputki, CO2-sammutepullo, purkausletku, suutin sekä mekaaninen käsilaukaisin.

Kun lämpötila koneen sisällä nousee yli tietyn raja-arvon, ilmaisinputki koneen sisällä rikkoutuu. Tällöin koneen lähelle asennetun sammutepullon venttiili aukeaa ja sammute purkautuu pullosta purkausletkua pitkin koneeseen ja leviää suuttimesta ulos. Kone täyttyy sisältäpäin hiilidioksidilla, jolloin palo sammuu. Sammutusjärjestelmän laukaisu on kytketty CNC-sorvin toimintaan, joten mahdollinen sammutusjärjestelmä pysäyttää sorvin automaattisesti.

Uusiin koneisiin sammutusjärjestelmät ja vanhojen huolto

Tyytyväisyys yhteistyöhön ja luottamus sammutusjärjestelmien toimivuuteen ovat johtaneet siihen, että R-Sarkon uusia koneita hankkiessaan asennuttaa niihin Mikro-Pulssin automaattisen sammutusjärjestelmän, mikäli nesteenä käytetään paloherkkää leikkuunestettä. Sammutusjärjestelmällä suojatut koneet ovat esim. CNC-pitkäsorvausautomaatteja, suurtehosorvausyksikköjä ja 6-kara tankoautomaatteja. Suojatut koneet ovat automaattisia ja toimivat miehittämättöminä. Mikro-Pulssi myös huoltaa kaikki asennetut sammutusjärjestelmät vuosittain.

”Mikro-Pulssin sammutusjärjestelmät ovat toimineet odotetulla tavalla, ja yhteistyö on sujunut hyvin. Voimme suositella Mikro-Pulssin sammutusjärjestelmää kohteisiin, joissa rajattuun tilaan voi syttyä palo”, Pasi Lavonius toteaa.

Takaisin sivulle CO2-sammutusjärjestelmät teollisuuden koneisiin

Etusivulle

  Ota helposti yhteyttä lomakkeella:
  Täytä ainakin tähdellä merkityt kentät. Vastaamme viestiisi pikimmiten!

  Tietosuoja
  Lähettämällä lomakkeen annat suostumuksesi siihen, että Mikro-Pulssi Oy käsittelee henkilötietojasi. Mikro-Pulssi käyttää tietoja viestiisi vastaamiseen. Tietojasi ei tallenneta erilliseen rekisteriin eikä niitä käytetä suoramarkkinointiin.