Jätteenpolttolaitoksen järjestelmät ja huolto

Westenenergyn jätteenpolttolaitos Mustasaaressa.

Asiakas: Westenergy Oy Ab
Yhteyshenkilö: Mika Kuivasniemi, sähköasentaja

Kohde: Westenergy Oy Ab:n omistama ja ylläpitämä jätteenpolttolaitos, joka sijaitsee Vaasan seudulla Mustasaaressa. Yhtiön viisi omistajayhtiötä vastaavat yli 400 000 asukkaan jätehuollon järjestämisestä Länsi-Suomen alueella. Laitoksessa tuotetaan energiaa polttokelpoisesta, kierrätyskelvottomasta jätteestä. Yhteistyökumppani Vaasan Sähkö myy jätteenpolttolaitoksen höyrystä tuotettua energiaa eteenpäin sähkönä ja kaukolämpönä.

Kuinka yhteistyö alkoi

Mikro-Pulssi sai olla alusta lähtien mukana tässä ainutlaatuisessa hankkeessa. Westenergyn jätteenpolttolaitoksen rakentaminen alkoi vuonna 2009, ja laitos valmistui vuonna 2012.

Kriittisten toimintojen suojaaminen tulipaloilta

Mikro-Pulssin tehtävänä oli suunnitella ja asentaa automaattiset sammutusjärjestelmät jätteenpolttolaitoksen prosessinohjauksen kannalta tärkeisiin tiloihin. Suojattavana oli yhteensä 8 kappaletta erilaisia sähkö- ja automaatiotiloja. Tilat suojattiin kolmella itsenäisesti toimivalla argon-sammutusjärjestelmällä. Jokainen järjestelmä toimii saman perusperiaatteen mukaan. Järjestelmä ilmaisee alkavat palot suojattuihin tiloihin asennetuilla savuilmaisimilla, hälyttää paloista sekä sammuttaa palot automaattisesti.

Kohteen sammutusjärjestelmien esittely

Suurin asennetuista kaasusammutusjärjestelmistä sisältää 42 pulloa argon-sammutuskaasua. Järjestelmällä suojataan viittä eri sähkötilaa. Järjestelmän toimintaa ohjaa kaksi hälytys- ja laukaisukeskusta. Toisella keskuksista voidaan suorittaa sammutteen laukaisu kahteen eri tilaan ja toisella kolmeen muuhun tilaan. Jokaista tilaa kohden on putkistossa oma jakoventtiilinsä. Jos jossain näistä viidestä tilasta syttyisi tulipalo, sammute laukeaisi oikeaan tilaan oikean jakoventtiilin kautta.

42 pulloa argon-sammutuskaasua.

Yhdellä sammutusjärjestelmällä saatiin näin ollen suojattua 5 erillistä tilaa. Yksi suojatuista tiloista oli sähköpääkeskustila. Tässä tilassa ja muissa sähkötiloissa, joissa sammutusjärjestelmän toimintaa ohjaa sama keskus, myös asennuslattian alla oleva kaapelitila on suojattu tulipaloja vastaan.

Sähköpääkeskustila ja asennuslattia.

Toinen sammutusjärjestelmistä suojaa hydrauliikkahuonetta. Järjestelmää ohjaa yksi yhden alueen keskus ja järjestelmään kuuluu 16 pulloa argonia.

Jätteenpolttolaitoksen hydrauliikkahuone. 16 pullon argon-sammutusjärjestelmä.

Kolmas sammutusjärjestelmä on viiden argon-pullon järjestelmä. Sillä voidaan laukaista sammutus kahteen erilliseen tilaan: sähkötilaan ja palvelintilaan.

Huoltosopimus kattaa vuosihuollot ja ympärivuorokautisen neuvonnan

Westenergy on solminut Mikro-Pulssin kanssa huoltosopimuksen, jonka mukaisesti Mikro-Pulssi käy vuosittain huoltamassa asentamansa sammutusjärjestelmät. Vuosihuollossa varmistetaan, että järjestelmä toimii, kuten se on suunniteltu toimimaan. Mikro-Pulssin huoltomiehet tarkastavat pullojen täytöt ja paineet, testaavat ilmaisimien ja hälyttimien toiminnan, keskuksen palo- ja vikatiedot jne. Kaikkien järjestelmäkomponenttien täytyy toimia ja olla oikeilla paikoillaan. Näin varmistetaan, että automaattinen sammutusjärjestelmä on aina toimintavalmis.

Huoltosopimus sisältää myös huoltopäivystyksen, joka on teknistä tukea ja neuvontaa ympäri vuorokauden. Asiakas voi aina soittaa ja kysyä neuvoa sammutusjärjestelmien toimintaan liittyen ja saada nopeasti apua ongelmatilanteissa.

Westenergy tyytyväinen yhteistyöhön ja huoltopalveluihin

Sähköasentaja Mika Kuivasniemi on Mikro-Pulssin pitkäaikainen yhteyshenkilö Westenergyllä sammutusjärjestelmähuoltoja koskien. Sähköasennustöiden lisäksi hänen vastuulleen kuuluvat sammutuslaitteistojen ja paloilmoittimen kuukausikokeilut sekä huolloista huolehtiminen yhteistyökumppaneiden kanssa. Kuivasniemi toimii sähkötöiden ja käytön johtajana alle 1000V laitteistossa.

Mika Kuivasniemi kertoo olevansa erittäin tyytyväinen Mikro-Pulssin huoltopalveluihin ja yhteistyöhön Mikro-Pulssin kanssa ylipäätään. ”Apua on saanut niin kertauskoulutuksen muodossa laitteistoon kuin myös puhelintukena lauantai-iltana”, Kuivasniemi kertoo ja jatkaa: ”Huoltoon saadaan helposti yhteyttä ja yleensä vikakeikat ratkeavat yhdellä puhelulla. Vuosihuollot suoritetaan luvattuna ajankohtana ja sovitussa ajassa.” Mikro-Pulssin huoltomiesten työntekoa sivusta seuranneena Kuivasniemi kertoo huoltomiesten olevan ammattitaitoisia sekä heidän työntekonsa ripeää ja varmaotteista. Kokemuksiinsa pohjautuen Mika Kuivasniemi on valmis suosittelemaan Mikro-Pulssin huoltopalveluja myös muille asiakkaille.

Mika Kuivasniemi kuvassa oikealla

Mikro-Pulssin huoltopalvelut

Mikro-Pulssi tarjoaa kaikille paloilmoitin- ja sammutusjärjestelmille merkistä riippumatta seuraavia palveluita:

 • kuukausikokeilut
 • määräaikaishuollot (vuosihuollot)
 • vikakorjaukset

Sammutusjärjestelmille tarjoamme lisäksi seuraavia palveluita:

 • koeponnistukset/katsastukset (yleensä 10 vuoden välein)
 • sammutepullojen täyttöpalvelut: sammutekaasut, nesteet, jauheet
 • järjestelmän saattaminen uudelleen toimintakuntoon sammutuksen jälkeen

Mikro-Pulssi on myös Tukesin hyväksymä käsisammutinliike.

Huoltosopimus

Mikro-Pulssin suorittamien huoltopalveluiden sisällöstä voidaan sopia määräaikaisella tai toistaiseksi voimassa olevalla huoltosopimuksella. Huoltosopimus:

 • solmitaan asiakkaan toivomassa laajuudessa
 • voi kattaa sammutusjärjestelmän tai paloilmoitinjärjestelmän tai molemmat
 • sisältää määräysten mukaisen vuosihuollon. Lisäksi voidaan sopia kuukausittaisten kokeilujen tekemisestä.
 • voidaan tehdä myös muita kuin Mikro-Pulssin järjestelmiä koskien
 • voi sisältää huoltopäivystyksen 24 tuntia vuorokaudessa kaikkina viikonpäivinä.

  Ota helposti yhteyttä lomakkeella:
  Täytä ainakin tähdellä merkityt kentät. Vastaamme viestiisi pikimmiten!

  Tietosuoja
  Lähettämällä lomakkeen annat suostumuksesi siihen, että Mikro-Pulssi Oy käsittelee henkilötietojasi. Mikro-Pulssi käyttää tietoja viestiisi vastaamiseen. Tietojasi ei tallenneta erilliseen rekisteriin eikä niitä käytetä suoramarkkinointiin.