Kipinätyöstöä turvallisesti

Timo Hertell uppokipinätyöstökoneen edessä.
Toimitusjohtaja Timo Hertell on tyytyväinen kipinätyöstökoneen sammutusjärjestelmään
 • Case-tyyppi: Työkoneiden suojaaminen tulipaloilta, kohdesuojaus, uppokipinätyöstökone
 • Suojaava järjestelmä: Hiilidioksidisammutusjärjestelmä
 • Yhteyshenkilö: Timo Hertell, toimitusjohtaja
 • Asiakas: TH-Tools Oy on tamperelainen metallialan yritys. Yrityksen vahvaa erikoisosaamista on metallintyöstö eri tavoin: sorvaus, jyrsintä, kipinätyöstö ja lankasahaus. Yritys taitaa vaikeasti koneistettavien, suurta tarkkuutta vaativien osien, kuten työkalujen ja muiden yksittäisten kappaleiden valmistuksen.

Uppokipinätyöstökone

TH-Toolsissa on sammutusjärjestelmällä suojattu uppokipinätyöstökone Charmilles Roboform 35. Konetta käytetään yrityksessä erityisesti muovimuottien ja hankalien muotojen valmistukseen.

Mitä uppokipinöinnissä yksinkertaistetusti tapahtuu

Koneistettava metallikappale upotetaan väliaineeseen, kerosiiniin. Kappaletta muotoillaan sähkön avulla pinnan alle upotettavan kuparielektrodin kipinöinnillä. Elektrodin suorittamat liikeradat ohjelmoidaan etukäteen koneen muistiin, jolloin kone työstää kappaleen halutun muotoiseksi.

Koneen paloriski

Koneessa väliaineena käytettävä kerosiini on palava neste. Sitä on koneessa 400 litraa. Vaikka nestettä työstön aikana jäähdytetään, sen lämpötila on yli 20 ⁰C. Kerosiiniin upotetun kappaleen koneistaminen kipinöinnillä on selkeä paloriski. Koska kipinätyöstö on hyvin hidas koneistusmenetelmä, konetta käytetään myös miehittämättömänä yöaikaan. Timo Hertell kertoo, että pisimmillään yhden tuotteen valmistus koneella kestää yhtäjaksoisesti toista viikkoa.

Upotettua kappaletta työstettäessä kuparielektrodi upotetaan kerosiiniin. Jos kipinöintiä pääsee tällöin ilman kanssa kosketuksiin, esimerkiksi jos nestepinta on alentunut tai elektrodi on liian lähellä pintaa, vaarana on kerosiinin syttyminen. Varsinkin jos tämä tapahtuu yöllä, kun ketään ei ole paikalla reagoimassa tilanteeseen ajoissa, on tulipalon vaara suuri. ”Sähkökatkokset ovat pahin vaaratilanne”, Timo Hertell kertoo.

Kerosiinin syttyminen on verrattavissa rasvapalon kaltaiseen ilmiöön. Jos kerosiini pääsisi vapaasti syttymään, palava neste kuohahtaisi koneesta lattialle ja lieskat voisivat ulottua monen metrin korkeuteen. Mahdollinen palo aiheuttaisi todennäköisesti suurta tuhoa. Kerosiini on myös vaikeasti sammutettavissa, jos se pääsee kunnolla syttymään.

TH-Toolsissa ei ole sattunut uppokipinäkoneella vaaratilannetta, mutta syttymisen mahdollisuus on aina otettava huomioon. Siihen on varauduttu Mikro-Pulssin automaattisella sammutusjärjestelmällä.

Sammutusjärjestelmällä suojattu uppokipinätyöstökone.
Paloilmaisin ja kaksi suutinta koneen yläpuolella
CO2-säiliö ja sammutusjärjestelmän ohjauskeskus.
Sammutesäiliö sekä hälytys- ja laukaisukeskus

Sammutusjärjestelmän toiminta

Automaattisen sammutusjärjestelmän toimintaa ohjaa hälytys- ja laukaisukeskus. Kipinätyöstökoneen yläpuolelle asennettu lämpöilmaisin ilmaisee mahdollisen tulipalon. Lämpöilmaisin reagoi tietyn lämpötilarajan ylittyessä. Tällöin paloilmaisin välittää tiedon palosta keskukselle ja keskus suorittaa hälytyksen. (Jos kiinteistössä on paloilmoitin, keskus välittää tiedon palosta myös paloilmoittimelle, joka välittää tiedon edelleen hätäkeskukseen.) Vilkku ja sireeni hälyttävät palosta, jolloin kohteen läheisyydestä on poistuttava välittömästi. Järjestelmä laukeaa 10s viiveen jälkeen, jolloin 50 kg hiilidioksidia purkautuu säiliöstä putkistoa pitkin. Sammute leviää jäädyttävänä sumupilvenä ulos kahdesta koneen yläpuolelle asennetusta suuttimesta syrjäyttäen hapen. Noin 15 sekunnin kuluttua leimahduksesta järjestelmä on jo sammuttanut palon. Koko sammutustapahtuma on ohi yhdessä minuutissa.

Sammutuksen jälkeen kipinätyöstökone on täysin ehjä. Sammutusjärjestelmäkin on sammutesäiliön täyttämisen jälkeen jälleen käyttökunnossa. Mikro-Pulssi on suojannut paljon kipinätyöstökoneita Suomessa vastaavilla sammutusjärjestelmillä.

Hiilidioksidisammutusjärjestelmä suojaa koneen, jolloin vakuutuksistakin saa alennusta

Uppokipinätyöstökone hankittiin TH-Toolsiin 2000-luvun alussa. Kone varustettiin heti uutena Mikro-Pulssin hiilidioksidisammutusjärjestelmällä. ”Vakuutuksesta saa alennusta, kun kipinätyöstökoneessa on sammutusjärjestelmä. Jos sammutusjärjestelmää ei olisi, vakuutusmaksu nousisi”, Timo Hertell toteaa.

Mikro-Pulssin ja TH-Toolsin välinen yhteistyö jatkuu jo toisessa sukupolvessa. Isiensä aikanaan aloittamaa yhteistyötä jatkavat nyt Timon poika Toni ja Sepon pojat Pekka ja Jussi. Yhteistyö jatkuu mm. sammutusjärjestelmähuoltojen merkeissä.

TH-Toolsin valmistama sukelluspallon kansi.
Esimerkki TH-Toolsin erikoisosaamisesta: sukelluspallon kansi

Takaisin sivulle CO2-sammutusjärjestelmät teollisuuden koneisiin

Etusivulle

  Ota helposti yhteyttä lomakkeella:
  Täytä ainakin tähdellä merkityt kentät. Vastaamme viestiisi pikimmiten!

  Tietosuoja
  Lähettämällä lomakkeen annat suostumuksesi siihen, että Mikro-Pulssi Oy käsittelee henkilötietojasi. Mikro-Pulssi käyttää tietoja viestiisi vastaamiseen. Tietojasi ei tallenneta erilliseen rekisteriin eikä niitä käytetä suoramarkkinointiin.