Linja-auton sammutusjärjestelmä

Linja-autossa syttyvä tulipalo on aina vaarallinen, koska bussilla kuljetetaan ihmisiä ja kyseessä on heidän turvallisuutensa. Pelastuslaitoksen tilastojen mukaan Suomessa tapahtuu noin 50-60 bussipaloa vuodessa.

Palanut linja-auto.

Photo by Hans Eiskonen on Unsplash

Bussipalo alkaa tavallisesti moottoritilasta

Onnettomuustutkintakeskuksen sekä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tekemien tutkimusten perusteella suurin osa bussipaloista saa alkunsa moottoritilasta. Moottoritilapalon syttymissyynä on useimmiten sähkölaitevika, polttoainevuoto tai öljyvuoto. Kun moottoritila sijaitsee linja-auton takaosassa, kuljettajan on vaikea havaita paloa ajoissa. Linja-autojen paloturvallisuuden parantamiseksi kumpikin taho suosittelee linja-auton moottoritilan varustamista automaattisella sammutusjärjestelmällä.

ExAct Guard -sammutusjärjestelmä suojaa linja-auton moottoritilan paloja vastaan

Mikro-Pulssin valmistamat automaattiset linja-autojen sammutusjärjestelmät suojaavat linja-auton moottoritilan luotettavasti ja tehokkaasti tulipaloja vastaan. Järjestelmä täyttää Finanssialan moottoriajoneuvojen ja työkoneiden automaattisille sammutusjärjestelmille asettamat vaatimukset FK-127.

 

Järjestelmän toimintaperiaate

Havainnekuva ExAct Guard -sammutusjärjestelmä linja-autoon.

Sammutepullo asennetaan mahdollisimman lähelle moottoritilaa, tavallisesti moottoritilan lähellä olevan huoltoluukun taakse. Sammutepullolta lähtee moottoritilaan paineistettu ilmaisinputki, joka kiertää lenkin moottoritilan yläosassa penkkien alapuolella ja päättyy alas käsilaukaisimelle. Pullolta moottoritilan yläosaan lähtee myös sammutteen purkausputkisto, jonka suuttimet on kohdistettu erityisesti mm. starttimoottoriin, turboon ja laturiin. Suuttimet asennetaan niin, että sammute purkautuessaan suojaa koko moottoritilan, kastellen myös moottoritilan katon.

ExAct Guard -järjestelmä linja-auton moottoritilassa.

Kun lämpötila paineistetun ilmaisinputken ympärillä nousee tietylle tasolle, ilmaisinputki rikkoutuu. Tällöin järjestelmä sumuttaa sammutusnesteen automaattisesti suuttimista moottoritilaan ja palo sammuu. Tarvittaessa järjestelmän voi laukaista myös huoltoluukun takaa löytyvän käsilaukaisimen nupista painamalla.

Linja-auton sammutusjärjestelmä varoittaa kuljettajaa moottoritilan palosta

Jotta kuljettajan olisi helpompi havaita moottoritilan palo, bussin kojelautaan asennetaan painekytkimellä toimiva valo- ja/tai äänihälytin.

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.

    Ota helposti yhteyttä lomakkeella:
    Täytä ainakin tähdellä merkityt kentät. Vastaamme viestiisi pikimmiten!

    Tietosuoja
    Lähettämällä lomakkeen annat suostumuksesi siihen, että Mikro-Pulssi Oy käsittelee henkilötietojasi. Mikro-Pulssi käyttää tietoja viestiisi vastaamiseen. Tietojasi ei tallenneta erilliseen rekisteriin eikä niitä käytetä suoramarkkinointiin.